Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zanpakutok (fegyverek)

2011.05.14

A Bleachben szereplő kardok nem egyszerű eszközök.Gyakorlatilag a Shinigami egy része. Eredetileg is a Shinigamiban éltek és egy bizonyos szinttől képesek formát felvenni. Most pedig a szintekről is essen pár szó:

Normál forma: Semmi különös, csak egy szimpla Katana.
Shikai: Akkor beszélünk Shikairól ha a használó használ valami technikát. Nem szokás kimondani előtte,hogy shikai.A legtöbben könnyen elérik ezt a szintet.
Bankai: Ez a legerősebb szint és egyben a legvégső.Kb. tízszer erősebb mint a shikai. Normál esetben 10 év kell ahhoz,hogy egy Shinigami megtanulja és még akkor se biztos,hogy jól tudja majd használni. Támadás előtt legtöbbször kimondják,hogy Bankai.

Most pedig nézzük azokat a Zanpakutokat amik előfordulnak az animében is:

Ashisogi Jizou-Kurotsuchi Mayuri
Shikai: Miután átváltozik a Shikai formájába nem csak az ereje hanem a kinézete is megváltozik.A nyél végétől kb. úgy néz ki mint valami arany alien baba a pengéje pedig 3 irányba ágazódik el.Vágása mérgezést okoz.A vágás után pár perccel az érintett testrészt nem lehet mozgatni.
Bankai: Kinézetre teljesen megváltozik. Az arany alien baba arc marad és testet kap.Ilyenkor úgy néz ki mint valamilyen csúszó mászó.A benne lévő méreg Mayuri véréből van.Természetesen a méreg Kurotsuchira nem hat de másra igen ha belélegzi.

 

Zanpakutok

Mi is az a Zanpakuto?

A zanpakuto a Shinigami "fegyvere". Egy zanpakuto a tulajdonosa lelkének részét képezi, és gyakran ugyanaz a személyisége mint használójának. Egy zanpakutot nem lehet pótolni, vagy lecserélni, mivel használója lelkéhez tartozik. Ha eltörik, egy idő után "regenerálódik". Alapesetben a zanpakuto úgy néz ki mint egy átlagos katana vagy kard, semmi különös. Ha egy shinigami eljut egy bizonyos szintre, zanpakuto-ját magasabb szintekre képes vinni.

Szintek:

-Shikai: A shikai eléréséhez a tulajdonosnak meg kell ismernie zanpakuto-ját és annak érzéseit. Ezt a szintet a legtöbb shinigami hamar eléri. A zanpakuto-nak más lesz a kinézete, formája.
-Bankai: Általában a bankai elérése legalább 10 év egy jól képzett shinigaminak, és még 10 év tökéletesen elsajátítani annak használatát.


Zanpakutok


Zangetsu
Használó: Kurosaki Ichigo

Shikai: Mindig aktív. Lényegében leginkább egy hegyes, fekete pengéjű, elegánsabbra kalapált hasítóbárdra emlékeztet, mintsem kardra? Nincs sem keresztvasa, sem klasszikus értelemben vett markolata (a penge elvékonyodik, szövettel van betekerve). ?Getsuga Tenshou? [ég-zúzó holdsarló] ? Sarló alakú, kék energia-nyalábot lő a célpont felé, mely hihetetlen nagy pusztító erővel rendelkezik (mármint, nem a célpont, hnem az energia-nyaláb?).

Bankai: Tensa Zangetsu ? Zangetsu átalakul egy fekete pengéjű no-dachi-vá. Keresztvasa horogkereszt alakú, a markolat végén rövidebb lánc lóg. Bankai alatt Ichigo egy szakadt, fekete köpenyt visel, mely hasonló Zangetsu-éhez (szellemforma). Zangetsu Bankai-a jobbára egy dologra épít, az pedig a sebesség. Ichigo drasztikusan felgyorsul, ezzel arányosan a reflexei is megnőnek. ?Getsuga Tenshou? [ég-zúzó holdsarló] ? A technika lényegében ugyanaz, mint Shikai-nál, azzal a különbséggel, hogy színe fekete, ereje és sebessége pedig jóval nagyobb.Benihime
Használó: Urahara Kisuke

Shikai: ?Okiro!? [? ??, ébredj] ? Egy egyenes, széles, fekete penge. A markolat egy darabig egyenes, de az utolsó kb. 5 cm-nél 45°-os szögben a penge éles része felé elhajlik; díszített, különböző szalagok lógnak rajta. A ?Nake!? [? ?, sírj/énekelj] szóra képes vörös energiahullámot indítani az ellenfél felé, vagy létrehozni egy "Chigasumi no Tate"-t [vér-köd pajzs], ami felfogja az ellenfél támadásait.

Benihime képes energia robbanásokat előidézni, amik egy cero robbanásának erejével vetekednek, emellett létre tud hozni egy vér-köd pajzsot hogy védje Uraharát. Mindkét technika a nake (ének) paranccsal aktiválható.Sode no Shirayuki
Használó: Kuchiki Rukia

Shikai: ?Mae!? [? ?, táncolj] ? A kard formája megmarad (szabványos no-dachi), de az egész kard, beleértve a pengét, a keresztvasat és a markolatot is, fehér lesz. Továbbá a markolat a végéhez egy méteres fehér szalag kapcsolódik. ?Some no mai, tsukishiro? [első tánc, fehér hold] ? Rukia egy kört rajzol a levegőbe, a markolat végén található szalaggal. A kör területén belül minden megfagy, legyen az a földön, vagy akár az égen. ?Tsugi no mai, hakuren? [következő tánc, fehér moraj] ? Egy hatalmas jég-lövedéket indít el a célpont irányába. ?San no mai, shirafune? [harmadik tánc, fehér penge] ? Ezt a képességet Rukia akkor használhatja, ha Sode no Shirayuki pengéje eltörik. Lényegében jégből visszaállítja a fehér pengét, de persze csak ideiglenesen.


Zabimaru
Használó: Abarai Renji

Shikai: ?Hoero!? [? ??, üvölts] ? Zabimaru átalakul egy különleges pengévé, mely lényegében ?szelvényekből? áll össze, minden szelvényből merőlegesen kinyúlik egy penge, mindkét oldalon (a penge fokán is). A szelvényeket összekötő anyag nyújtható, így Renji-nek lehetősége van úgy használnia Zabimaru-t, mint egy furcsa ostort. ?Higa zekou? [????, törött pávián-agyar] ? Képes arra, hogy szétválassza Zabimaru szelvényeit, melyek egyszerre támadják az ellenfelet minden oldalról, de ez a technika igencsak megviseli Zabimaru-t.

Bankai: Hihiou Zabimaru ? Zabimaru egy hatalmas kígyó-csontvázzá alakul, melynek csigolyái igencsak hasonlítanak a penge szelvényeire. Renji a farka végénél fogva irányítja Zabimarut. Bármikor képes szétválasztani, vagy éppen összerakni a ?csigolyákat?, mivel azok pusztán reiatsu-val vannak összekötve (értsd: ilyenkor Zabimaru nem sebződik, mint a ?Higake zekou? technikánál) ?Hikotsu taihou? [pávián csont-ágyú] ? Zabimaru egy raiatsu-ból formált gömböt lő az ellenfél felé.Senbonzakura
Használó: Kuchiki Byakuya

Shikai: ?Chire!? [? ?, szórodj] ? A penge széthullik ezer apró pengére, melyek olyannak tűnnek, mint a virágszirmok, persze jóval halálosabbak?

Bankai: Senbonzakura Kageyoshi ? Byakuya kardját elnyeli a föld, majd ezer penge jelenik meg körülötte és ellenfele körül, melyek szintén apró ?virágszirmokra? esnek szét. ?Senkei? [? ?, vérfürdő] ? A miniatűr pengék összeállnak kardokká, melyek körbeveszik az ellenfelet és Byakuya. Byakuya képes irányítani a kardokat, egyszerre többet is. ?Goukei? [? ?, forgás] ? Az összes kard elindul a maga útján az ellenfél felé, kinek így esélye sincs a menekülésre. ?Shuokei: hakuteiken? [befejező mozzanat: a birodalom fehér kardja] ? Egy karddá egyesül az összes penge, Byakuya pedig szárnyakat kap.Suzumebachi
Használó: Soi Fong

Shikai: ?Jinteki shakusetsu!? [öld meg ellenfeleinket] ? Suzumebachi átváltozik egy egy-ujjas páncélkesztyűvé, melyet Sui Fong a jobb kezén visel. Az ujja hegyes, így képes vele támadni. Az első szúrás után egy ?houmonka? [fullánk-kereszt] jelenik meg az ellenfelen. Még egy szúrás ugyanezen a helyen biztos halált okoz.
Houzukimaru
Használó: Madarame Ikkaku

Shikai: ?Nobiro!? [???, nőj] ? Ikkaku összeilleszti a markolatot a tokkal, és Houzukimaru átalakul egy Naginata-vá, mely a ?Sakero!? [???, repedj] szóra képes három részre válni, melyek lánccal vannak összekötve.

Bankai: Ryuomon Houzukimaru ? Houzukimaru átváltozik egy hatalmas bárd-szerű pengévé, melyhez két getsugasan van hozzákötve. Lényegében különleges képessége nincs, Houzukimaru Bankai-ának lényege a brutális erő. Ahogy az idő múlik, úgy lesz egyre erősebb, ezt egy sárkány motívum mutatja a Zanpakuto-n, mely az idő múlásával egyre vörösebb lesz, s mikor már az egész jel izzik, felébred Ryuomon Houzukimaru igazi ereje.

Wabisuke
Használó: Kira Izuru

Shikai: ?Omote o agero!? [kapd fel a fejed] ? Wabisuke pengéje egy négyszögletű horogban végződik. Különleges képessége, hogy amit megvág, annak súlya megduplázódik. Ez a képesség halmozódhat, tehát, ahányszor megvágja az adott tárgyat, annak annyiszor duplázódik meg a súlya.

Ryujin Jakka
Használó: Yamamoto Genryuusai

Shikai: ?Bansh? issai kaijin to nase!? [? ????????, a világ minden dolga váljék hamuvá] ? A penge érdekes módon változatlan marad, de Yamamoto-t és kardját tüzes aura veszi körül, mely minden feléget, egyelőre csak nagyon kis ízelítőt kaphattunk igazi erejéből?

Ryujin Jakka képes olyan forró lángokat létrehozni, amiket képteleség eloltani, csak maga Yamamoto tudja.

Gonryomaru
Használó: Sasakibe Chorijo

Shikai: ?Ugate!? [??, szúrd keresztül] ? A Zanpakuto átváltozik egy rapier-ré (francia/spanyol vívókard). Képességeiről sajnos nem sokat tudunk?Gegetsuburi
Használó: Omaeda Marechiyo

Shikai: ?Buttsubuse!? [????, zúzz] ? Gegetsuburi átváltozik egy hatalmas fekete buzogánnyá. Képességeiről még nem sokat tudunk?Shinsou
Használó: Ichimaru Gin

Shikai: ?Ikorose!? [halálos lövés] ? Shinsou egy átlagos kinézetű wakizashi, mely Shikai-nál képes akár 30(?) métert is ?kinyúlni?, ezáltal hatalmas távolságról átszúrhat bármit/bárkit.


Minazuki
Használó: Unohana Retsu

Eddig egy képességéről tudunk, melyről nem derült ki, hogy Shikai-e, vagy Bankai. Méretéből ítélve talán közelebb áll a Bankai-hoz? Képes átalakulni egy hatalmas egy szemű, repülő ?rájává?. Különleges képessége, hogy képes az általa bekebelezett lelket gyógyítani. Több nem derült ki róla?


Hisagomaru
Használó: Yamada Hanatarou

Shikai: ?Mitase!? [? ??, töltsd fel] ? Egy kard, amelynek nincs éle. A penge ahelyett, hogy megsebesítene valakit, gyógyítja a sérüléseit, egészen addig, amíg a pengén végigfutó csík teljesen vörös nem lesz. Ekkor Hisagomaru átalakul Akeiro Hisagomaru-vá, és egy erőteljes támadásban ?kiadja?magából az összes elnyelt sérülés, de ezután borzasztóan gyenge lesz? (Egy kis szikévé változik.)


Kyouka Suigetsu
Használó: Aizen Sousuke

Shikai: Kyouka Suigetsu képessége a teljes megtévesztés. Ha valaki egyszer a "hipnózis" hatása alá kerül, többé nem tud ellenálni Aizen akaratának vagy megtörni a hipnózist, még akkor se ha tudatában van annak. Aizen a shikai-t a kudakero (törj össze) paranccsal aktiválja.


Tobiume
Használó: Hinamori Momo

Shikai: Tobiume pengéje különféle, jitte (japán fegyver) -hez hasonló villákat termel és kiegyenesíti őket a hossza mentén. Ebben az alakban a zanpakuto, Hinamori szellemi erejét rózsaszín színű energiarobbanásokba összpontosítja. Egy erőteljesebb támadáshoz, Hinamori bele tudja préselni energiáját egyetlen hatalmas energialabdába. A shika a hajike (csattanás) paranccsal aktiválható.

Tenken
Használó: Komamura Sajin

Shikai: ?Todoroke!? [üvölts] ? Kinézetre egy teljesen átlagos Katana, a mérete viszont jóval nagyobb. Ha Komamura lesújt, egy hatalmas kéz jelenik meg, mely kardot tartva ugyancsak a cél irányába csap. Nem csak a kardforgató kezét képes ily módon ?lemásolni?, hanem bármely testrészét (így akár rúghat is).

Bankai:Kokujou Tengen Myou'ou - Egy hatalmas harcos jelenik meg, tetőtől talpig páncélban, mely Komamura kapitány mozdulatait utánozza. Lényegében egy bábu, Komamura irányítása alatt.Katen Kyoukotsu
Használó: Kyouraku Shunsui

Shikai: ?Hana kaze midarete, kashin naki, tenp? midarete, tenma warau.? [??????????????????,, ha a virágokat megzavarják, ha a Mennyek szeleit megzavarják, a szent démon felüvölt] ? Mindkét kard átváltozik egy-egy különösen széles pengéjű szablyává. Képességeikről sokat nem tudunk.


Suzumushi
Használó: Tousen Kaname

Shikai: Alapjában véve átlagos Katana. Az átlagos szó alól csak a keresztvas kivétel, melyhez egy gyűrű van illesztve. ?Chime!? [??, sírj] ? Suzumushi olyan hangot ad ki, mely képes kiütni bárkit, függetlenül attól, mekkora ereje is van, elég csak meghallani, és máris kifejti hatását (természetesen arra, aki nem hall, nincs hatása). Shishi wo tsubusu yo!? [??????, zúzd szét karjait] ? E szavakkal lehet aktiválni Suzumushi másik technikáját, mely a Benihikou [???, vörös sáskák] nevet viseli: Suzumushi száz és száz pengét idéz, melyek esőként hullanak az ellenfélre.

Bankai: Enma Kourogi ? Suzumushi egy hatalmas fekete burkot idéz Tousen és az ellenfele köré melyben a tapintáson kívül semmilyen érzékszerv sem működik. Egyedül az használhatja érzékeit, aki kezében tartja Suzumushi-t.Hyourinmaru
Használó: Hitsugaya Toushiro

Shikai: ?Souten ni zase!? [?????, ki a fagyos Mennyekben ül] ? Alapállapotban különösen hosszú pengéje van, mely Shikai-nál sem változik meg, de a markolat alsó végéhez lánccal egy sarló kapcsolódik, mely megfagyasztja, amihez hozzáér. Képes egy vízből és jégből álló sárkányt megidézni, melyet Toushiro irányít.

Bankai: Daiguren Hyourinmaru ? Toushiro jégből álló szárnyakat, és farkat kap, plusz egy karmokkal ellátott jég-lábbelit. Lényegében uralkodik a víz és a jég felett, képes bármit megfagyasztani, és ha van víz a közelben bármikor képes regenerálni Hyourinmaru-t. Különleges képessége a ?Sennen hyourou? [????, ezer éves jégbörtön], mely, nevéből adódóan, jégbörtönbe zárja az ellenfelet.Haineko
Használó: Matsumoto Rangiku

Shikai: ?Unare!? [??, morogj] ? Haineko pengéje hamuvá válik, melyet Matsumoto képes irányítani. A hamu képes bármit átvágni, amit egy kard át tud, de jóval nagyobb távolságra hatásos.Fuji Kujaku
Használó: Ayasegawa Yumichika

Shikai: ?Sake!? [??, virágozz, vagy talán Szaké?] ? Négy sarló-alakú pengévé változik, melyek a markolatnál egymásba kapcsolódnak. A ?Sakikurue!? parancsra képes elszívni az ellenfél energiáját, harcképtelenné téve őt.Nijigasumi
Használó: Ichinose Maki

Shikai: ?Kouka hirameke!? (fényesen ragyogj) ? A penge Shikai formában láthatatlan lesz. Képes manipulálni a fényt, ezáltal láthatatlanná teheti Ichinose-t, vagy megzavarhatja az ellenfelet. ?Saigyoku Nijigasumi? (a szivárvány-köd gömbje) ? Egy fénygömböt idéz az ellenfél köré, mely szépen lassan felemészti az alacsony reiatsu-val rendelkező ellenfeleket?


Ashisogi Jizou
Használó: Kurotsuchi Mayuri

Shikai: ?Kakimushire!? [????, hasítsd szét] ? A kard egy aranyfejjé változik, melyből három penge áll ki. A pengék mérget hordoznak, mely megszakítja a megsebzett testrész és az agy közötti összeköttetést, de csak egy irányban. Az agy nem tud utasítást küldeni a testrésznek, de a testrész felől érkező ingerek eljutnak az agyba. Így a megsebzett ellenfél nem tudja mozgatni az adott testrészt, az onnan jövő fájdalmat viszont érzi.

Bankai: Konjiki Ashisogi Jiz? [??????, Arany Ashisogi Jiso] ? Ashisogi Jiso egy hatalmas hernyóvá változik, melynek arany, emberfeje van, feje fölött egy ?korona? lebeg. Száján keresztül lilás színű mérges gázt képes kibocsátani, mely megnehezíti a légzést és megbénítja az ellenfelet, majd szép lassan halálba szenderíti. Egyedül Mayuri, és ?lánya? Kurotsuchi Nemu immunis a méregre. Mindemellett a hernyó ?mellkasánál? éles pengék sorakoznak.Sougyo no Kotowari
Használó: Ukitake Jushiro

Shikai: ?Nami kotogotoku waga tate to nare, ikazuchi kotogotoku waga yaiba to nare!? [??????????????????, váljon minden hullám pajzsommá, minden villám kardommá] ? A kardból két külön kard lesz, melyek a markolatuk alsó végénél össze vannak kötve. A kötélen, mely egyesíti a két kardot, 5 amulett lóg. A pengék átlagos Katana-hoz hasonlítanak, de a markolathoz közel a penge fokáról egy-egy kisebb penge nyúlik hátra. Képességeit nem ismerjük?

Nejibana
Használó: Shiba Kaien

Shikai: ?Suiten sakamake!? [szabadítsd fel a mennyek vizeit] ? A penge egy három-ágú szigonnyá változik, mely képes vizet teremteni, és manipulálni azt. Több képességére még nem derült fény?

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.